This website works best with JavaScript enabled

.

........................................................... Tηλ.: 210 9952750

Η σύγχρονη εποχή χαρακτηρίζεται από τις αυξανόμενες απαιτήσεις που υπάρχουν σε όλους τους τομείς της ζωής του ατόμου. Ενώ λοιπόν κάποτε τα ταξίδια αφορούσαν συγκεκριμένα επαγγέλματα, σήμερα ολοένα και περισσότεροι άνθρωποί διαφορετικών ειδικοτήτων ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους. Τα επαγγελματικά ταξίδια μπορεί να επιδρούν θετικά, όχι μόνο επειδή είναι πηγή επαγγελματικών ευκαιριών, αλλά και επειδή δίνουν στο άτομο μια αίσθηση ελευθερίας και ανεξαρτησίας απομακρύνοντας την ρουτίνα και δίνοντας του την ευκαιρία να γνωρίζει διαφορετικές τοποθεσίες και ανθρώπους.

Ταυτόχρονα όμως ένας γονέας επηρεάζεται και αρνητικά. Όχι μόνο εξαντλείται σωματικά, αλλά ταυτόχρονα βιώνει αισθήματα στρες, ανασφάλειας και ενοχής, καθώς αποκόβεται από πολλές καθημερινές οικογενειακές στιγμές. Το γεγονός αυτό, πολύ συχνά μπορεί να προκαλέσει δυσκολία στη σχέση με τα παιδιά ή τον σύντροφο,  προβλήματα στη συμπεριφορά των παιδιών, απομάκρυνση και εμφάνιση ψυχοσωματικών προβλημάτων.

Η σύγκρουση ανάμεσα στον γονεΐκό και τον επαγγελματικό ρόλο δημιουργεί μια κατάσταση στην οποία ο εργαζόμενος γονέας  είναι απών από πολλά στάδια εξέλιξης των παιδιών με αποτέλεσμα κάθε φορά που επιστρέφει να  πρέπει να επαναπροσδιορίσει τη σχέση τους. Φαίνετε πως τα αρνητικά συναισθήματα αυτής της κατάστασης δεν επηρεάζουν μόνο τα παιδιά, αλλά και τους συντρόφους  που μένουν πίσω, μιας και έρευνες έχουν δείξει πως εμφανίζουν περισσότερα προβλήματα υγείας και υψηλότερα επίπεδα στρες.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε πως αν διαχειριστείτε τα επαγγελματικά ταξίδια, δείχνοντας ταυτόχρονα αγάπη και ενδιαφέρον στην οικογένεια σας, θα μπορέσετε να αποφύγετε το αίσθημα εγκατάλειψης, φόβου, ανασφάλειας και άγχους που βιώνουν τα παιδιά. Ταυτόχρονα και εσείς θα νιώθετε λιγότερο αποκομμένοι και ένοχοι με αποτέλεσμα να μην ταλαντεύστε βασανιστικά ανάμεσα στο ρόλο του γονέα και τον επαγγελματικό. Με απλούς τρόπους μπορείτε να ισορροπήσετε τη κατάσταση.images 1

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ:

  • Σιγουρευτείτε πώς όλοι έχουν καταλάβει πότε, πως και για πόσο θα κρατήσει το επαγγελματικό σας ταξίδι. Τα παιδιά  δυσκολεύονται να κατανοήσουν τον χρόνο, οπότε μιλήστε τους απλά και εξηγήστε τους όσο καλύτερα μπορείτε το πότε θα λείψετε. Δημιουργήστε ένα χρωματιστό ημερολόγιο και σημειώστε στη κάθε μέρα κάτι σχετικό με το ταξίδι σας, καθώς και την ημερομηνία αποχώρησης και επιστροφής.
  • Μιλήστε και περιγράψτε το ταξίδι που έχετε σχεδιάσει. Επίσης, μοιραστείτε με τα παιδιά σας τα συναισθήματα που σας δημιουργεί και αφήστε τα να σας εκφράσουν το πώς νιώθουν. Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσετε και εσείς να τους εκφράσετε την λύπη σας που τα αποχωρίζεστε αλλά και να καθησυχάσετε τα συναισθήματα ανασφάλειας και άγχους  που βιώνουν.
  • Μοιραστείτε ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας και δεθείτε μέσα από κοινές δραστηριότητες. Επίσης μπορείτε να αφήσετε στα παιδιά σας κάποιο σημαντικό αντικείμενο να σας το προσέχουν ή προτρέψτε τα να  κάνουν μια δραστηριότητα για όσο εσείς λείπετε ( π.χ. μια ζωγραφιά για το πώς πέρασαν την κάθε μέρα τους).

Διατηρήστε ζωντανή και ζεστή την επικοινωνία κατά τη διάρκεια του ταξιδιού:

  • Στείλτε φωτογραφίες και μηνύματα και μοιραστείτε με την οικογένεια κάποιες από τις στιγμές που ζείτε. Αυτό θα σας κάνει όλους να νιώσετε λιγότερο αποκομμένοι και θα υπενθυμίσει σε όσους έχουν μείνει πίσω πως είναι μέρος της καθημερινής σας σκέψης.
  • Χρησιμοποιήστε τα ηλεκτρονικά μέσα για να επικοινωνείτε συχνά και να έχετε οπτικοακουστική επαφή. Συχνά το άκουσμα της φωνής ή η εικόνα  όσων αγαπάμε  μας μεταδίδει ένα αίσθημα αγάπης,  ασφάλειας και σιγουριάς.
  • Δημιουργήστε μια ρουτίνα επικοινωνίας. Σταθεροποιήστε κάποια επικοινωνία μορφή επικοινωνίας και συνδυάστε την με κάτι σημαντικό. Τηλεφωνήστε μετά το σχόλασμα, για να μάθετε πως ήταν η μέρα των παιδιών σας ή πραγματοποιήστε μια κλήση μέσω skypeγια να διαβάσετε ένα βραδινό παραμύθι, να πείτε μια ζεστή καληνύχτα ή να μοιραστείτε τις σκέψεις της ημέρας με τον σύντροφο σας.

Επιστρέψτε και δείξτε την αγάπη σας:

  • Κάντε σαφές στην οικογένεια σας ότι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους σκεφτόσασταν και δείξτε τη χαρά σας που επιστρέψατε. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, μπορείτε να διαλέξετε για τον καθένα ένα μικρό δώρο που θα τον χαρακτηρίζει, έτσι θα κάνετε τον καθένα ξεχωριστά να αισθανθεί ότι είχατε την σκέψη του, όσο μακριά και αν βρισκόσασταν.
  • Εξιστορήστε με διάθεση το ταξίδι σας και δείξτε πραγματικό ενδιαφέρον για το τι συνέβη όσο εσείς λείπατε.
  • Προνοήστε να υπάρχει χρόνος να διαθέσετε στην οικογένεια σας. Δεν μπορείτε να αναπληρώσετε όλο τον χαμένο χρόνο, είναι όμως εξίσου σημαντικό μετά την επιστροφή σας να περάσετε ευχάριστα και ποιοτικά κάποιες ώρες με την οικογένεια σας. Μια βόλτα ή ακόμα και το να μαγειρέψετε όλοι μαζί το βραδινό αρκούν για να σας φέρουν κοντά.
 

 

   
 
         

 

 

Γρήγορη Επικοινωνία

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Θα χαρούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας!

Κέας 6, Ηλιούπολη  ΔΕΙΤΕ ΤΟΝ ΧΑΡΤΗ
(50 μέτρα από την στάση μετρό Αγ.Δημήτριος)
Τηλ: 210 9952750
Kιν: 6986561032  | 6947424481

info@hr.psychology-today.gr

#fc3424 #5835a1 #1975f2 #2fc86b #f_syc9 #eef77 #020614063440